Systemisch werk

Familie-verbanden

Vraag jij je wel eens af waarom je vaak in bepaald gedrag vervalt? Of waarom je emoties ervaart die je niet altijd kunt plaatsen?

Door je plek in een bepaald systeem te onderzoeken kun je zien waar belemmeringen zitten. Het kan belangrijk zijn om hiernaar te kijken, het kan je namelijk tegenhouden in je ontwikkeling of groei. Je kunt hierin gecoacht worden met Systemisch werken.

 

Bij vragen zoals:

Sta ik op de juiste plek? Wat is mijn rol?

Wat mag ik loslaten om iets nieuws te beginnen?

Hoe is de balans tussen geven en nemen?

Hoe sta ik tov doelen of veranderingen?

Wat zijn mijn onuitgesproken behoeftes, verwachtingen?

Wat zijn de verborgen verbanden in mijn familie?


de onderstroom

 

Een systemische kijk op de mens betekent ook: oog hebben voor het grotere geheel waarin jij leeft en werkt. Uitzoomen.

 

Alles is verbonden en elke schakel telt. Er is meer wat je niet ziet (de onderstroom), dan wat je wel ziet (de bovenstroom) en dat gaan we onderzoeken. Het onderzoeken ervan geeft ruimte.

Een probleem is slechts de beste mogelijke oplossing van het systeem op dat moment. Dat systeem kan bijvoorbeeld je familie zijn of de organisatie waarin je werkt.

 

met een systemische blik

 

De grondleggers van Systemisch werken gaan ervan uit dat veel van onze (onbewuste) overtuigingen, patronen en gedragingen hun oorsprong vinden in de systemen waarin we zijn opgegroeid, waarin we leven en werken. Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in je plek in een systeem.

 

Systemisch werken gaat uit van drie basisprincipes:

- Ordening en plek

- Recht en plicht om erbij te horen

- Evenwicht in geven en nemen

 

 

 

Hoe kun je coachen met systemisch werk?

 Systemisch werk is bij uitstek een methodiek die werkt op het niveau van bewustwording. Het zichtbaar maken van dynamieken in een systeem, het ervaren van een gewaarwording bij een kleine opstelling geeft inzicht en rust.

 

Dit kan met poppetjes in een tafelopstelling of met vloerankers, zoals een stoel of voorwerp, in de praktijkruimte, waar je zelf ook in plaats kan nemen.

Maar ook het maken van een genogram helpt je bij het terugkijken. Dit is een schematisch overzicht van je familiesysteem waarin feiten uit dit systeem worden weergegeven. Een genogram geeft je inzicht en is een goede stap om bewust te worden van de feiten uit jouw historie, zoals vroeg gestorven familieleden, oorlog, belangrijke liefdes van ouders enz.