Bodywork

Lichaamstaal

 

Het lezen en interpreteren van iemands lichaamstaal is een bijzonder hulpmiddel. Zeker wanneer je bij stress, trauma’s of andere overlevingsmechanismes er met praten en met cognitieve technieken niet meer uitkomt. Lichaamswerk richt zich op wat er zich in het hier en nu aandient. Het lichaam vertelt een eigen verhaal, soms verschillend van het verhaal dat we in woorden vertellen. Overlevingsmechanismes hebben namelijk ook een lichamelijke component.
  

Trauma en langdurige stress laten een imprint achter in ons lichaam. Ons natuurlijk vermogen om het innerlijke evenwicht in ons lichaam te reguleren, wordt hierdoor verstoord. Het maakt dat we vaker dan wenselijk en nodig is, met een fight, flight of freeze reactie reageren op eerder

 

 


‘banale’ prikkels. Op dat moment wordt het moeilijk om ons denken, voelen en doen in het hier en nu met elkaar te verbinden.

 

Wanneer deze energie niet gereguleerd wordt, ontwikkelt ze zich tot een geheel van symptomen zoals pijn, angst, woede, depressie, obsessieve gedachten. Voluit leven in het hier en het nu wordt dan moeilijk.

 

Bij bodywork laten we je lichaam het verhaal vertellen en jou ervaren wat deze te vertellen heeft. Het laat jou voelen wat je nodig hebt.

 

 


Blog

Je voelt of ervaart iets en bent je daar bewust van. Mooi! 
Je lijf geeft je een impuls om ergens naartoe of juist vanaf te bewegen. Maar voordat je die impuls volgt, ben je je al aan het afvragen:
- waar komt dat gevoel nu vandaan?
- wat betekent dat?
- had ik dat vroeger ook?
- heeft dat te maken met gisteren?
- komt dat door mijn partner?
- had ik niet beter....?
- zou dit ook mogelijk zijn?

En voor je het weet, ben je ver van je gevoel verwijderd. Een gevoel dat je een seintje wilde geven vanuit je binnenste. Je had even contact met je gevoel, je behoefte, maar bent hem zo ook ineens weer kwijt. 
Het willen begrijpen zorgde ervoor dat je stopte met handelen. En juist dat handelen, zou hebben gezorgd voor verandering en naar het dichter bij 'jezelf' komen.

Ik wilde mijn gevoelens voorheen zó graag analyseren, dat ik er juist ver vanaf dreef. Of ik luisterde niet echt naar een ander, zat met mijn eigen verhaal in mijn hoofd, en antwoordde dan alleen maar 'Ja maar....' Zo hield ik alleen maar mijn eigen waarheid in stand. Ik stond niet open voor wat de wereld of wat mijn gevoel mij werkelijk wilde vertellen.
Gevoelens en impulsen van het lichaam gaan dieper en verder dan het denken ook maar kunnen komen. Maar dat besefte ik eerder niet. Leg maar eens in woorden uit wat Liefde is. Je kunt het proberen te beschrijven, maar Liefde kun je alleen maar ervaren.
Toen ik vroeger had bedacht wat iets zou kunnen betekenen zorgde dat ervoor dat ik het mooi in een hokje kon stoppen (check, afgehandeld) en er niet meer naar omkeek. Terwijl ik totaal voorbij ging aan waar het me 'echt' wilde brengen.
Nu kan ik oké zijn met het 'niet-weten' en 'het' zijn werk laten doen.

Bij Lichaamswerk praat je juist niet. En laten we het verstand voor wat het is. Iedere keer weer is het zo mooi en ontroerend als we de tijd nemen om de impuls van het lichaam te volgen. Het antwoord op je vraag komt dan letterlijk van binnen uit.
En deze keer nemen we er de tijd voor om hem te volgen!