Workshop 'Heldere communicatie'

Een prettige werksfeer is wel zo fijn. Toch heb je je collega's meestal niet voor het kiezen. Het is menselijk dat je niet met iedereen een 'klik' hebt. Maar soms is professioneel blijven, erg lastig. Dan is een blik of opmerking voldoende om je ineens weer 'hop' bovenop de kast te krijgen of laat je je meeslepen door allerlei gedachten en emoties.

 

In groepen worden regelmatig, bewust en onbewust, 'spelletjes' gespeeld. Sommige situaties zijn zo voorspelbaar en interactiepatronen blijven zich herhalen. Je voelt aan dat het op niets uitloopt en de energie lekt helemaal weg. In een spel ligt een uitnodiging besloten. Een uitnodiging om te gaan redden, aanklagen of zeuren. Herkenbaar? Het werkelijke probleem wordt nooit opgelost. 

Je team hiervan bewust te laten worden, zorgt ervoor dat ze uit deze patronen kunnen stappen.

Dat begint natuurlijk met het (h)erkennen wat eenieder bijdraagt en welke rol men zelf en de ander speelt. Daarnaast is het heel interessant om te ontdekken waarom die vervelende collega, zeurende klant en zelfs een mopperende schoonmoeder zo waardevol voor je kan zijn.

Anderen kunnen namelijk een prachtige spiegel voor eenieder zijn. Die 'wijzende vinger' van jezelf en de kinderwijsheid 'Wat je zegt, ben jezelf', kunnen je mooie inzichten geven. Want we gaan ook aan de slag met ieders persoonlijke irritaties en oordelen. 

 

We maken in deze prikkelende workshop gebruik van technieken uit de Psychologie, Transactionele Analyse en mijn coach praktijk, zoals de ‘Free Your Mind Methode’. Deze zijn na de workshop eenvoudig zelf toe te passen.

 

Wat neem je mee:

  • Inzichten over het, in essentie, ontstaan van irritaties en waardoor iemand je zo kan ‘raken’
  • Kennismaking met je persoonlijke ‘schaduwkant’
  • Een eenvoudige aanpak om je ‘irritaties en oordelen’ te lijf te gaan
  • Meer loskomen van irritaties en oordelen

 

Duur: ongeveer 3 uur

 

 

 

 Met dit prachtige team mocht ik aan de slag om samen te onderzoeken welke neigingen we eigenlijk hebben tijdens een gesprek en wanneer we even niets mogen zeggen.

Waarom we, in relatie tot bepaalde personen, steeds dezelfde patronen herhalen en een bepaalde rol aannemen, die vaak niet zo effectief of gezond blijkt te zijn. Wat een irritatie over, maar ook bewondering voor, een ander zegt over onszelf.

 

De ‘werkelijke ontmoeting’ met een ander aangaan is niet altijd zo eenvoudig. Maar je bewust worden van deze ‘gewoontes’ helpen je wel. Je krijgt zo keuzevrijheid om het de volgende keer anders te doen.

 

In een groepsopstelling mochten de huidige verhoudingen in het team zichtbaar worden. Vervolgens kon er voor een meer gewenste opstelling gekozen worden, waarin ieders ‘plek’ nog prettiger en optimaler voelde.

 

Deze meiden zijn een stap dichter bij zichzelf én elkaar gekomen.